Wat is coachen nou werkelijk?

Deze blog is ontstaan als gevolg van de volgende opmerking op Twitter. And I quote ”Coachen is betaald worden om het antwoord zo lang mogelijk uit te stellen”.

Ja, zal je zeggen, maar er is al zoveel geschreven over coachen. Dat klopt. Er wordt ontzettend veel geschreven over coachen. Maar de vraag is wat is het nou eigenlijk? Is coachen een manier van geld binnen halen door mensen dat niet integer zijn en zich wel coach noemen maar geen enkel opleiding hiervoor hebben genoten? Of is een coach iemand dat mensen, medewerkers, particulieren, leiders, managers, de gewone mens op straat een oor aan naait door ze aan het praten te krijgen over alles en nog wat, behalve dat waarvoor zij dan ook daadwerkelijk bij een coach komen doen?

Of is een coach een persoon dat een bepaalde methodiek heeft geleerd en dat over wil brengen aan zoveel mogelijk mensen om zoveel mogelijk geld binnen te halen? Of is een coach een persoon dat voor veel geld weinig wil doen? Ga zo maar door met de verschillende opvattingen en misopvattingen over coachen.

Weet je, er zijn verschillende instrumenten dat coaches in kunnen zetten om mensen aan het praten te krijgen. De roos van Leary, het enneagram, testen om drijfveren en kwaliteiten te ontdekken en niet te vergeten NLP. Zo zijn er wel meerdere methodieken en instrumenten.

Maar met deze blog gaat het daar niet om. Het gaat er om waarvoor wordt een coach nou daadwerkelijk betaald. Wat is coachen? Dat is de vraag dat ik hier graag wil beantwoorden.

Ja, om een coach in te huren kost geld. Het kan een laag tarief zijn per uur of per sessie van 1,5uur. Je hebt coaches dat zichzelf zo goed achten dat ze het hoogste tarief durven te vragen en je hebt coaches dat ook graag toegankelijk willen blijven voor de gewone mens op straat.

Van Dale geeft het volgende aan “coa·chen coachte, h gecoacht als coach begeleiden”

Wat zegt dat nou eigenlijk? Het is dus het begeleiden van mensen. Ja, zo? Ieder mens heeft wel eens een probleem, vraagstuk, wil wat anders, wil gedrag veranderen, een houding veranderen of leren een eigenschap op een positieve wijze te gebruiken. Ja, dus ieder mens of bedrijf heeft toch wel doelstellingen dat gehaald moeten of willen worden.

En hier komt het antwoord, maak je borst maar nat, want zo werkt een ECHTE coach. Een echte coach begeleidt inderdaad personen, teams, medewerkers, managers of leiders om hun doelstellingen te halen. Ik ben een echte coach. Dat kan ik vol trots zeggen. Ik heb een opleiding genoten en heb geleerd om mensen te stimuleren het antwoord op hun eigen vraag te zoeken. Ja, ik gebruik ook methodieken, maar door mijn vragen aan de coachee of gecoachte, laat ik een mens denken, zoeken, graven 1Z0-312 exams naar de eigen ik. Ik kan wel dingen roepen en zeggen zo moet je het doen. Maar dat is niet het doel van een coach. Het doel van een coach is om mensen te laten nadenken over dat wat ze willen bereiken in hun leven, werk of privé. Je doet dat door het stellen van vragen, het maken van opdrachten en door het maken van opdrachten komen deze mensen er achter hoe zij dingen aan moeten en willen pakken. Je brengt de coachee dus ook letterlijk in beweging.

Ja, ik houd wel eens een spiegel voor. Vertel mensen wat ik zie. Meer niet. Wij beslissen samen over hoe lang het coachtraject moet duren. Als zij een antwoord hebben op hun vraag en het is korter dan de afgesproken tijd, geef ik ook geld terug en stoppen we ook met een traject. Dat is pas integer.

Dus ja, je hebt coaches en coaches. Integere coaches en niet integere coaches. Dus de bovengenoemde quote kan dus waar zijn voor sommige coaches. 1Z0-402 exams Die heb je er helaas tussen zitten. Dat is dus echt jammer voor de ECHTE coaches onder ons, want zo wordt een waanzinnig mooi vak gewoon onderuit gehaald door de onechte tussen ons.

Heb jij wel eens te maken gehad met zoiets? Laat dan een reactie achter. Voor meer informatie over mijn manier van coachen verwijs ik je graag naar mijn website, maar even in het kort. Ik coach met behulp van paarden óf ik gebruik mijn eigen methodiek van coachen. www.adantebalansconsult.nl