Verandering: De nut en wijsheid om mee te bewegen

In de maatschappij is het momenteel schering en inslag. Met tekorten op de arbeidsmarkt in bepaalde functiecategorieën bijvoorbeeld, té weinig techneuten die zijn opgeleid, millennials die niet over de werkethiek van de vorige generaties beschikt, werkeloosheid die aan het dalen is, maar nog niet echt laag is, en last but not least, ook nog eens de vergrijzing.

Met welke problematiek zitten werkgevers en werknemers? Werkgevers zitten met een probleem dat eerdaags, een groot gedeelte van hun personeel met pensioen gaat. Dit fenomeen gaat een enorm gat in het kennisniveau binnen een bedrijf veroorzaken. Daarbij willen bedrijven mee gaan met de nieuwe ontwikkelingen op hun vakgebied, en daar hebben ze dan juist deze kennis voor nodig. De vraag is, wat doen bedrijven nu al om deze kennis op peil te krijgen, en te houden? Nemen ze nieuwe mensen aan om dit gat op te gaan vullen? Stellen ze dan ook een mentor aan voor zo’n persoon? Nemen ze mensen aan onder het gevraagde opleidingsniveau en leiden ze deze werknemers dan verder op? Nemen ze millennials aan die het niet zien zitten om eerst onderaan te beginnen. Maar eigenlijk al op de stoel van de manager willen zitten?

Nou, ik zal het je vertellen. Je kan ook nog eens medewerkers hebben die als het ware de boel saboteren omdat zij zelf de ontwikkelingen binnen een bedrijf niet zien zitten. Dit zijn over het algemeen medewerkers die groot zijn geworden in het bedrijf, waar ze misschien al wel 25 jaar voor werken. Dit zijn medewerkers, die niet flexibel zijn. Die willen doen wat ze altijd hebben gedaan, willen doen hoe zij het zien en die nieuwe manager met zijn ideeën dan? Ja, ze bepalen gewoon met zijn allen om letterlijk de “kont tegen de krib” te gooien en weigeren om met een procesverandering akkoord te gaan. Ik denk dat dit soort denkwijze nog een grotere “killer” is van kennis, dan menigeen denkt.

Hoe pak je dit als werkgever aan? Als ik de manager was, zou ik het als volgt aanpakken. Ik zou duidelijk communiceren naar de werkvloer dat mensen die niet meewerken met de verandering, hun baan kwijt zullen raken. Hé, wat zeg je nou dan, denk je……. Het is wel zo. Hoe langer je het uitstelt een verandering door te voeren, hoe moeilijker het zal worden. Hoe verder je als bedrijf achter de feiten aanloopt.

Vertel deze medewerkers dat deze verandering gaat gebeuren en dat er één persoon is die de leiding gaat nemen, om deze verandering door te voeren. En deze persoon moet geen binding hebben met het bedrijf. Huur een “buitenstaander” in. Iemand die buiten de box denkt. Laat die maar de knuppel in de spreekwoordelijke hoenderhok gooien. Durf je niet? Nou dan kan ik je vertellen, dan ga je nooit een verandering teweegbrengen, want als je het nu nog niet voor elkaar hebt om de koppen dezelfde kant op te krijgen, dan gaat het je ook nooit lukken.

Waarom deel ik dit? Om bedrijven en medewerkers wakker te schudden. De arbeidsmarkt is er eentje om veroverd te worden. Er zijn mensen zat, die deze veranderingen wél door willen voeren. Die wél graag onderdeel willen uitmaken van een nieuwe richting waarin een bedrijf gaat bewegen. Ook aan de vooravond van de vergrijzing, zou het niet fijn zijn om als oude rot in het vak, uiteindelijk je carrière op een supermooie manier te beëindigen? Want ga je als werknemer niet mee met veranderingen, wat doe je daar dan nog? Je verliest vanzelf je baan als je niet meebeweegt, dan is het zo klaar als een klontje. Ik zeg het maar net. Een gewaarschuwd mens telt voor twee……………………..

Reageren

Uw reactie