Droom jij weleens?

Je zal wel denken, wat voor vraag is dit nu weer. Ja, het is eigenlijk wel een heldere vraag lijkt mij. Ieder mens droomt wel eens tijdens de REM (Repetitive Eye Movement) slaap, ook wel eens je diepe slaap genoemd. Deze dromen kun je niet altijd onthouden. Maar er zijn ook dromen, eigenlijk zijn dat verdekte doelen die je graag wilt behalen. Een prestatie neerzetten tijdens een wedstrijd. Welteverstaan een team wedstrijd of iets wat je in je eentje doet….

Ik heb meerdere dromen. Een daarvan heeft te maken met onze Labrador Retriever. Onze hond is nu 3 jaar en drie maanden. Ze is als jachthond gefokt en heeft een neus waar je u tegen kunt zeggen. Ja, een echte speurneus. Nu is het zo dat mijn man en ik besloten hebben dat we voor één keer een nestje willen fokken. Dat, omdat het leuk zou zijn nog een klein mormel in huis te hebben, maar dan ook een pup van onze eigen teef.

Om deze droom uit te laten komen, zijn er meerdere acties dat verricht moeten worden. Ten eerste moeten er gezondheidsonderzoeken plaatvinden. O.a. voor ogen, heupen en ellenbogen. Want je hebt te maken met een rasvereniging, de Raad van Beheer en natuurlijk als je dan ook je Stamboekhonden een mooie naam wilt geven, de FCI. Een internationale instantie dat de naam van je Kennel goed moet keuren.

Dan moet je een dek reu uitzoeken. Je moet deze dek reu ontmoeten en de eigenaar uiteraard. Er moeten afspraken gemaakt worden over de prijs van de dekking. Informatie moet bij elkaar gezocht worden om aan toekomstige pup eigenaren te geven. Daarbij komt dan ook nog eens kijken dat je locatie goedgekeurd moet worden door de Raad van Beheer.

Maar het ergste nog vind ik het hele verhaal dat het uiterlijk van onze hond gekeurd moet worden om te kunnen fokken. Wát een proces was dat. Om te kunnen fokken, ben je verplicht door de rasvereniging een uiterlijk rapport te hebben, behaald op een show, en een werkdiploma. Het werkdiploma hebben we al sinds vorig jaar op zak. Maar de uiterlijke keuring is als laatste gedaan. Ik heb ons ingeschreven op de gundogshow, locatie Papendal in Arnhem. Poeh hee, wat een happening. Wij kwamen daar ‘ochtends aan. De ene entourage was nog groter dan de ander. Het was megagroot. Mensen met soms wel vijf honden. Oeps, waar zijn we in beland dacht ik zo. Om ons heen waren allemaal van die grote, ik wou bijna zeggen, dikke labradors. Ja, dat valt op, want zoals op de foto, kun je zien dat onze Labrador, fijn, klein en machtig gespierd is. Ze is kleiner dan een normale Labrador, van Amerikaanse komaf. Een schitterend exemplaar om te zien. Daar zijn de meningen dus over verdeeld. Wij werden weg gestuurd omdat onze lieve Blue niet paste in het plaatje van deze keurmeester.

Op naar de volgende show. Via de Rasvereniging had ik ons weer ingeschreven. Wij stonden in de ring om gekeurd te worden, toen er een schot werd gelost bij de jachthondendemonstratie. Onze hond haar hoofd draaide gelijk en dat viel de keurmeester op. Zij vroeg mij toen waarom ik in de ring stond terwijl deze hond duidelijk een werkhond is. Ik heb uitgelegd dat ik daar niet voor mijn plezier stond maar het een noodzakelijk kwaad was. De regels van de rasvereniging m.b.t. een nestje fokken was toch de reden dat ik in die ring stond. Het enige dat ik nodig had was een “goed”. En dat heb ik door mijn eerlijkheid ook gekregen. Gelukkig! Maar wat een strijd.

Nu vraag ik me af en sindsdien blijf ik me afvragen waarom er niet een aparte keuring is voor de Field Trial Labrador. Een werkhond bij uitstek. Ja, er is een gebruikshondenklasse, maar daar mogen honden alleen aan deelnemen die al een veldwedstrijd hebben gelopen. Maar de honden die jachthondenproeven en meervoudige apporteerproeven doen, worden en kunnen eigenlijk nergens terecht. In mijn achterhoofd moet ik hier iets mee.

Maar, het is van belang dat ik eerst de eerste nestje heb gefokt. Al met al ben ik al vanaf eind vorig jaar bezig met het uitzoeken van de juiste procedure, de juiste keuringen en ook het regel-gedoe. Wij voldoen ook keurig aan de regels. Het enige wat nog moet gebeuren is de uitslag van de FCI of onze kennelnaam goed wordt gekeurd. Dat kan wel even duren. Begin volgend jaar hopen we een nestje te mogen verwelkomen. Het wordt wel hard werken, maar zeker de moeite waard……

Het is dus nu bijna vakantie, nee nog niet iedereen heeft vakantie, maar doe jezelf nu eens een plezier en gebruik ook eens déze vakantie om rustig na te denken of je nog doet wat je wil doen.  Of jij je dromen tot nu toe uit hebt laten komen. Welke dromen zijn dat? Voel je dat je hulp nodig hebt? Weet je niet goed hoe om jouw droom te verwezenlijken? Bel me dan als je terugkomt van vakantie, dan ga ik met je een eerste gesprek aan, wat sowieso vrijblijvend is. Bel je me?  

 

Reageren

Uw reactie