De leiderschapstaken van toen nog actueel in een tijd van crisis?

 

Als student aan de universiteit in Zuid- Afrika, kreeg ik met een bedrijfseconomische les te horen dat de vier meest voorkomende taken voor een leider, “planning, leading, organising en control ” zou zijn.

Naar aanleiding van een workshop met een team in de bak en het niet in slaap kunnen vallen, kwam het volgende bij me op. Zouden deze vier taken nog steeds van toepassing zijn in een tijd van crisis?

Ja, dacht ik toen, natuurlijk wel, een leidinggevende is natuurlijk wel verantwoordelijk voor het resultaat en daarom ook nog wel verantwoordelijk voor de planning van een afdeling. Alhoewel meer leidinggevende dit stukje delegeren, samen met het organiseren van werkzaamheden, blijft een manager wel degelijk verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Leiderschap is in ieder geval onderdeel van een functie. Per se denk ik dat de definitie van leiderschap niet is veranderd, maar wel de manier waarop je leiding geeft in deze tijden van financiële malaise. Door het meer delegeren is de “span of control” groter geworden naar mijn mening. Dus juist door het meer delegeren heeft een manager veel meer de functie gekregen van controleur.

Is dit dan ook nog leuk? Dacht ik bij mezelf, puur controleur te zijn? Ik zou er zelf niet aan moeten denken nu een leidinggevende functie te moeten vervullen. In een tijd van crisis draait alles om resultaat. Voor de leuke innovatieve, creatieve dingen is er in de meeste gevallen geen geld. Wel is het zo dat leiders wel zeer zekerlijk meer onderdeel gaan vormen van een team. De vraag is, hoe doe je dat dan? Uit ervaring heb ik geleerd dat je als leidinggevende veel meer “samen” dingen moet doen. Samen met je team dingen uitwerken. Voor veel managers is dat dus moeilijk om uit handen te geven en zijn ze gewend alles zelf te doen, zelf de planning te doen. Zelf te bepalen wat de volgende stappen zouden moeten zijn. Dat zie ik ook bij de teams dat bij mij in de bak staan. Zijn teams open als de leidinggevende erbij is?  Willen ze dat hun leidinggevende alles over hen te weten moet komen? Op beide vragen is het antwoord een keiharde NEE.

Dus, eigenlijk is er nog niets veranderd! Alhoewel leiders nu anders werken, komt het er toch op neer dat medewerkers niet het onderste van hun tong laten zien als een leider bij een sessie erbij is. Wel is het zo, dat er dan wel verwacht wordt van de leider om een voorbeeld te stellen, en wel open te staan voor haar of zijn medewerkers. Denk ik dan, is dit eerlijk? Nee, het is niet eerlijk. Om een hecht team te vormen heb je toch een bepaalde openheid naar elkaar toe, nodig.

Daar help ik teams dus juist bij, het samen doen, samen communiceren, duidelijk aan te geven wie nu de echte leider is in de groep en, óf de huidige leidinggevende wel echt de capaciteiten heeft tot leiding geven. Oeps! Ja, zelfs dat kan naar voren komen. Als je allemaal weet waar je sterke kanten liggen, kun je elkaar als team aanvullen en versterken.

Wil je me vertellen wat jouw mening is hierover? Laat dan een reactie achter. Wil je jouw team ook versterken en resultaten laten boeken? Bel me dan voor meer informatie over de mogelijkheden. Voor iedere vraag is er wel een mogelijkheid te bedenken.  Bel me op 06-53678861.